Göz altı morluğu tedavisi
Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
Youtube
İnstagram

Göz Altı Morluğu Tedavisi

Göz Altı Morluğu Tedavisi

Gözaltında beliren koyu halkaların genellikle yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklandığını düşünülse de alerji veya doğal yaşlanma süreci gibi başka nedenleri de vardır. Koyu halkalar, ten rengine bağlı olarak mor veya maviden koyu kahverengi veya siyaha kadar farklı renklerde görünebilirler. Çoğunlukla önemli bir nedenden kaynaklanmasa da insanlar kozmetik nedenlerle bu koyu hakalardan kurtulmak isterler. Bazı durumlarda, uyku veya diyet alışkanlıkları gibi yaşam tarzı değişikliklerine ihtiyaç olduğunu gösterebilir.

Gözaltı Morluklarının Nedenleri Nelerdir?

Gözaltında bulunan kan damarlarının daralması veya göz çevresindeki derinin incelmesi nedeniyle gözaltı alanı daha koyu görünebilir. Uykusuzluk veya düzensiz uyku, yaşlanma, sigara içme alışkanlığı, gözlerin sık ovuşturulması, kalıtsal nedenler, susuz kalma, alerjik reaksiyonlar, derinin rengini veren ve melanin olarak isimlendirilen boya maddesinin fazla üretilmesi,  güneş ışığına aşırı maruz kalma, göz çevresindeki yağ dokusunda azalma,  gözaltı derisinin incelmesi, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, tiroid bezinin hastalıkları, dermatit, kullanılan bazı ilaç veya damlalar gözaltında koyu renkli halkaların gelişmesine yol açabilir. Yağ dokusunun kaybı ve göz çevresindeki derinin incelmesi yaşlanma sürecinin bir parçasıdır ve gözaltında koyu halkaların daha belirgin görünmesine yol açabilir. Koyu halkalar, daha koyu ten rengine sahip kişilerde daha yaygındır.

Gözaltı Morlukları Nasıl Tedavi Edilebilir?

İnsanlar evde hazırladıkları basit uygulamalarla bu görünümü ortadan kaldırmaya çalışabilir. Bu yöntemlerin bilimsel olarak etkinlikleri kanıtlanmamış olsada zararlı olmamaları nedeniyle denenmesinde sakınca yoktur. İnsanlar, koyu halkaları azaltma veya önlemeye yardımcı olmak için öncelikle kaliteli bir uyku uyumalıdır. Gözlere salatalık dilimleri uygulamak yorgun gözleri dinlendirebilir ve şişliği azaltabilir. Salatalık yüksek oranda su, C vitamini ve silika içermektedir, bu da cildi beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olabilir. Gözaltlarına soğuk kompres veya çay poşetleri ile uygulama yapılması da faydalı olabilir. Ayrıca kafein antioksidan özelliğe sahiptir ve göz çevresindeki kan dolaşımını uyarır. Göz çevresindeki kan dolaşımının azalması koyu halkaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Göz çevresine hafif masaj, dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Antioksidan içeren kremlerin uygulanması morlukları azaltabilir. E ve C Vitaminleri, koyu halkaların tedavisine yardımcı olabilecek antioksidanlardır.

Tıbbi tedavi seçenekleri arasında bulunan ve gözaltına uygulanan beyazlatıcı kremler hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu kremler genellikle hidrokinon, tretinoin veya her ikisini birden içerir. Etkisinin görülmesi için en az 3 ay kullanılmalıdır. Gözaltındaki hiperpigmentasyonu tedavi etmek için azelaik asit kullanabilir ve uzun süreler boyunca kullanılması güvenlidir. Gözaltı bölgesine lokal olarak C vitamini içeren losyonların uygulaması da faydalı sonuçlar vermektedir. Glikolik asit gibi alfa hidroksi asitlerin kullanıldığı kimyasal peeling, gözaltındaki hiperpigmentasyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Lazer tedavisi, koyu halkalar için etkili bir tedavi olabilir. Fraksiyonel veya diyot lazerler gibi daha az invaziv lazer prosedürleri, yara izi veya diğer olası yan etki riskini azaltabilir.

Cildin incelmesi veya yağ dokusunun kaybı gözlerin altında koyu halkalara neden oluyorsa, dolgu maddeleri potansiyel bir seçenek olabilir. Yine gözaltı morlukları, çöküklükle birlikte seyrediyorsa yağ enjeksiyonu ile de tedavi edilebilir. Gözaltındaki bölgeye trombositten zengin plazma veya hyaluronik asit jeli enjeksiyonları yapılabilir. Gözaltı ışık dolgusu denilen bir dolgu maddesiyle, gözaltı morluklarında 1-1.5 sene süreyle bir düzelme meydana gelmektedir. Sonrasında aynı dolgunun yeniden yapılması gerekir.

Blefaroplasti adı verilen bir ameliyat türü, göz çevresindeki yağ veya fazla deri birikintilerinden kaynaklanan koyu halkalardan kutulmayı sağlayabilir.

Gözaltı Morluklarının Tedavisinde Lazer Uygulaması Nasıl yapılır?

Gözaltı morluğu tedavisinde Fraksiyonel Lazer, Erbium YAG Lazer, Q-Switched Nd:YAG Lazer, Pulsed Dye Lazer Kullanılabilir. Fraksiyonel lazer ile morlukların rengi açılır ve deri altı bağ dokusu bir miktar zenginleştirilir. Bağ dokunun artışı deriyi kalınlaştırır ve morluk görünümü azalır. Uygulama ağrısız olup hafif bir yanma hissi duyulur, sonrasında yaklaşık 3-4 gün süren kızarıklık ve pullanma dönemi görülür. Bu tedavi 1 ay ara ile 3 seans şeklinde uygulanır.

 

BENZER HİZMETLER