Dövme silme
Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
Youtube
İnstagram

Dövme Silme

Dövme Silme

Dövme uygulaması kişinin ruh halini yansıtmasının yanısıra sevilen veya önemsenen değerlerin belirli sembollerle ifade edilmesi amacıyla günümüzde özellikle genç insanlar arasında yaygındır. Vücut dövme sanatı, insan uygarlığının binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İtalya'nın Ötzal alpleri'nde iyi korunmuş bir mumya olarak bulunan 57 dövmeli Ötzi lakaplı buz adam dövmenin ilk tarihsel kanıtıdır. Dövme, genellikle sanatsal değere sahip olsa da ait olma işareti, bir hastalıktan iyileşme ve hatta suçlular ve köleler için kimlik belirleme gibi bir dizi başka işleve de hizmet eder.

Neden Dövme Silme Tedavisine İhtiyaç Duyulur?

Hangi amaçla yaptırılırsa yaptırılsın, çalışmalar kişilerin yaklaşık %20’sini daha sonra pişman olduğu, %50’sinin ise sildirmeyi planladığını göstermiştir. Dövme silme nedenleri, yeni bir sosyal çevrede yeni bir benlik imajı yaratma niyetinden, eski dövmenin olumsuz duygular yaratmasına kadar değişmektedir. Ancak alerjik reaksiyonlar, dövme yaptırma nedeninin artık geçersiz olması, sosyal nedenle veya farklı bir dövme yaptırma isteği sık görülen dövme silme nedenleridir.

Dövmeler Hangi Yöntemlerle Silinebilir?

Lazerlerin yanı sıra dövme silmede tedavi seçenekleri cerrahi, radyofrekans, kızılötesi ışık, kriyoterapi, dermabrazyon ve salabrazyondur. Kriyoterapide dövme yapılan bölgeye sıvı nitrojen uygulanır ve “dondurarak” dövme silme yöntemi olarak bilinir. Nitrojen uygulandıktan sonra, cildin soyulmasını sağlamak için özel bir ışık kullanılır. Dermabrazyonda derinin en üst tabakaları mekanik olarak soyulur ve oluşan yara tedavi edilir. İyileşme süresi uzun sürebilmektedir. Salabrazyon ise genellikle gazlı bezle sarılı bir blok gibi aşındırıcı bir nesnenin yardımıyla, yaklaşık 30-40 dakikalık bir süre boyunca dövmeye tuz ve su sürülmesini içerir. Amaç, tuzlu karışımın cildin üst katmanlarını ovuşturarak soymasıdır. Salabrazyonun MÖ 574 yılına ait bir mumyada dövme silme yöntemi olarak kullanıldığı ispatlanmıştır. Ne yazık ki, bu prosedürlerin hiçbiri, yara izi ve deride renk değişiklikleri gibi olumsuz etkilerden dolayı tatmin edici sonuçlar sağlamaz. Günümüzde lazer tedavisi dövme silmede altın standart haline gelmiştir.

Lazer Yöntemiyle Dövmeler Nasıl Silinmektedir?

Lazer yöntemi ile dövme silmede lazer ışınları ile yapılmaktadır. Dövme silmede kullanılan lazer ışınları derinin üst tabakasını geçerek deri ve deri altı dokuda yer alan dövmenin rengini veren bileşikler tarafından emilir. Işınlar bu bileşikleri parçalar ve bağışıklık sitemine ait hücreler tarafından ortadan kaldırılır. Açık ve koyu tenlilerde koyu mavi, lacivert ve siyah renk içeren dövmelerin silinmesinde Q switched Nd: YAG 1064 nm dalga boyu, kırmızı renk için Q switched Nd: YAG 532 nm etkilidir. Yeşil renk dövme silmede Q switched ruby (694 nm) ve Q switched alexandirite (755 nm) kullanılır. Ancak koyu tenlilerde bu dalga boyları renge çok duyarlı olduğundan dikkat edilmelidir, leke kalabilir. Her dalga boyundaki ışığı soğurması nedeniyle koyu renkte olan dövmelerin silinmesi daha kolayken, açık renkli dövmeler daha zor silinmektedir.

Dövme silme seansları sırasında kişinin ağrı eşiği düşük ise önce işlem bölgesine uyuşturucu krem sürülür. Uygulama sonrasında o bölgede kızarıklık ve şişlik gelişebilir, aancak bu durum yaklaşık bir hafta içerisinde düzelmektedir.

Lazer İle Dövme Silme Kimlere ve Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Lazer ile dövme silme güvenli bir tedavidir, ancak; 18 yaş altı kişiler, hamileler, hepatit-B hastaları ve cilt hastalığı bulunan kişilere uygulama yapılmamalıdır. Yara izi veya açık yaralar üzerine, et benlerine, burun ve kulak içerisine, göz çevresine uygulanmamalıdır.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Kaç Seans Uygulanmalıdır?

Seans sayısı genellikle dövmenin rengine ve boyutuna göre 6 - 8 hafta aralıklarla, 3 - 10 seans arasında değişmektedir.

Lazerle Dövme Silme Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Birkaç gün boyunca uygulama yapılan bölgeye, enfeksiyon riskini azaltmak ve cildin haha iyileşmesini sağlamak amacıyla antibakteriyel kremler sürülmelidir. En az iki hafta süresince temiz ve kuru tutulmalı, dar giysi giyilmemeli, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Oluşabilecek içi su dolu kabarcıklar patlatılmamalı, yara kabukları soyulmamalıdır.

 

BENZER HİZMETLER