Botoks
Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
Youtube
İnstagram

Botoks

Clostridium botulinum isimli bir mikroorganizmanın salgılamış olduğu bir toksin olan Botulinum Toksin A proteini saflaştırılarak Botoks elde edilmiştir. Botoks sinir dokusunu etkilemekte ve günümüzde hem kozmetik alanında, hem de çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Botoks FDA onaylı bir tedavi ajanıdır.

Botoks’un Etki Mekanizması Nedir?

Botoks bir nörotoksindir, yani sinir iletimini engeller. Dolayısıyla kaslara sinirlerden uyarı gitmez ve kaslarda gevşeme görülür. Ayrıca ter salgısını da engeller, bu nedenle aşırı terlemenin tedavisinde kullanılır. Tıpda şaşılık, kekemelik, başaağrısı (Migren), bel ağrısı, kas spazmları, tikler, titremeler, Parkinson hastalığı gibi birçok alanda tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Alın ve göz bölgesindeki çizgiler ve kırışıklıklar yüz kaslarının kullanılması sonucu gelişmektedir. Botox kasları gevşeterek, kişinin yaşlı ve daha yorgun görünmesine neden olan hoş olmayan çizgileri düzeltir.

Botoks ile Yüzün Hangi Bölgelerini Tedavi Edebilir?

Botoks, alın ve göz arasındaki kırışıklıkları, kaz ayaklarını (göz çevresindeki çizgileri) yok etmek, kaşları kaldırmak ve boyundaki dikey bantları gevşetmek için kullanılabilir. Ayrıca daha çok sigara içenlerde görülen üst ve alt dudak kırışıklıkları, yanak çizgileri, burundaki tavşan çizgileri, ağız köşesinde yıllar içinde ortaya çıkan sarkmalar,  güzel bir çene ve çene hattı, burun ucunu ve kaşları kaldırmak için de botoks uygulamalarından faydalanılır.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks doktor tarafından enjeksiyon şeklinde uygulanan bir işlemdir. Botoks, ağrılı bir işlem değilidir, ancak bazı kişiler hafif bir yanma hissedebilirler. Uygulama süresi 10-15 dakika civarındadır. Hastalar uygulama sonrasında hemen normal hayatına dönebilir.

Botoks Tedavisinden Sonra Ne Olur?

Enjeksiyonların hemen ardından, enjeksiyon bölgesi hafif kırmızı ve hassas olabilir. Bu, vücudun hem iğneye hem de Botoks solüsyonuna verdiği normal bir tepkidir. Bu reaksiyonlar genellikle tedaviden birkaç saat ile bir gün sonra azalır. İşlemin yapıldığı gün istenmeyen kaslara dağılım olmaması için hasta öne doğru eğilmemelidir. İşlemin yapıldığı ilk 2-3 saat içerisinde hasta yatar pozisyona gelmemelidir. Uygulamanın yapıldığı bölgeye su değdirilmemelidir. Alkollü içecek içilmemesi tavsiye edilmektedir. Uygulamanın yapıldığı gün kuaföre, spora ve saunaya gidilmemeli ve 3 gün havuza girilmemelidir. Botoks işleminin yapıldığı gün uyurken yüz üstü yatılmaması gerekir.

Sonuçlar tedaviden kısa bir süre sonra (birkaç gün kadar) ortaya çıkar. Etki günler geçtikçe artmaktadır ve genellikle 2 haftada maksimum düzeye ulaşmaktadır.  Zamanla, nöronun yeni dallar oluşturmasıyla sinir-kas iletimi tekrar başlar ve kas hareketleri geri döner. Dolayısıyla ortalama 6 ayda bir tedavinin tekrarlanması gerekir.

 

BENZER HİZMETLER